Θοδωρής Τσούτσος

Πολλά γκολ, αλλά καλύτερα πολλούς σκόρερ!

Είναι σημαντικό για μια ομάδα να σκοράρει πολύ. Αλλά πιο σημαντικό είναι να σκοράρουν πολλοί. Η φετινή ΑΕΚ έχει αυτή την πολυτέλεια. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η ΑΕΚ νίκησε την ΑΕΛ με τέσσερα γκολ τα οποία σημείωσε η μεσοεπιθετική της γραμμή. Γκολ ο Μάνταλος, γκολ ο Κλωναρίδης, γκολ ο Μπακασέτας, γκολ και ο Αραούχο. Σκόραραν, δηλαδή, για την ΑΕΚ οι βασικοί, με συνεργασίες των δημιουργικών παικτών της, σκόραραν και οι αναπληρωματικοί. Ολοι τους ποδοσφαιριστές που αυτή τη δουλειά έχουν να κάνουν. Είτε να σκοράρουν, είτε να δίνουν γκολ.

Επιπλέον, σκόραραν κι εκείνοι που είχαν ανάγκη να βάλουν. Ολοι πλην του Λιβάγια, που επίσης το έχει ανάγκη, το έχει ψάξει, δεν τον βοηθάει η μπάλα, αλλά έδωσε ασίστ κόντρα στη Λάρισα. Ο Μάνταλος ήθελε να κάνει κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Το πέτυχε με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Κλωναρίδης ήθελε το γκολ της επιστροφής. Θα τον βοηθήσει ψυχολογικά. Ο Μπακασέτας κι αν το ήθελε, τώρα που πλέον είναι κι εκείνος στη διάθεση του Μανόλο Χιμένεθ, αλλά κυρίως παλεύει να ξαναμπεί στο μυαλό της κοινωνίας ΑΕΚ. Οσο για τον Αραούχο, επιστροφή με γκολ ήταν σαν κερασάκι...

Η ΑΕΚ, λοιπόν, κόντρα στην ΑΕΛ σκόραρε με τέσσερις μεσοεπιθετικούς. Κι έχει κι άλλους. Τον Λιβάγια, όπως είπαμε, τον Γιακουμάκη όταν επιστρέψει, τον Χριστοδουλόπουλο, τον Κονέ, όπως θυμόμαστε και βλέπαμε στην Ιταλία. Ενώ υπάρχουν ακόμη Πατίτο, σκόραρε πέρυσι και Τρίστασον. Η ΑΕΚ έχει πολλούς "μπροστινούς" που σκοράρουν.

Αλλά έχει κι από πίσω τους. Σιμόες και Γιόχανσον έχουν επαφή με τα δίχτυα και μάλιστα πολύ πάνω από το μέσο όρο των αμυντικών μέσω. Ο Γαλανόπουλος το ψάχνει, με την Μπριζ έφτασε 2-3 φορές κοντά στο γκολ, με την Εθνική Ελπίδων σκόραρε και στα δύο ματς. Ενώ υπάρχει και ο Αϊντάρεβιτς, που αμφισβητείται, αλλά για παράδειγμα πέρυσι είχε δώσει τη νίκη στην ομάδα του στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

Μετά από ένα 4-0, λογικά η ΑΕΚ μοιάζει να είναι μια ομάδα που σκοράρει πολύ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι διαθέτει μια ομάδα στην οποία σκοράρουν πολλοί. Αυτό, το δεύτερο, είναι πιο πολύτιμο. Μπορεί να δώσει λύσεις σε παιχνίδια που θα κριθούν στο γκολ. Σε παιχνίδια που θα στραβώσουν. Σε παιχνίδια που - υπάρχουν και τέτοια - δεν θα μπαίνει με τίποτα. Σε ντέρμπι, που μετράει η μισή φάση.

Γενικά, είναι πολύ χρήσιμο για μια ομάδα να έχει ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν επαφή με τα δίχτυα. Οχι στη θεωρία, αλλά και στην πράξη. Η ΑΕΚ στους αγώνες της, ανεξάρτητα από τις επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ κάθε φορά, θα έχει παίκτες στην 11άδα της που τα 3/4 θα σκοράρουν. Αν μάλιστα έμπαιναν στην εξίσωση και οι αμυντικοί της, που προσόντα έχουν αλλά τρόπο όχι ακόμη, θα ήταν εντυπωσιακό. Αυτό, λοιπόν, είναι θησαυρός για μια ομάδα. Πιθανότατα δεν είναι τυχαίο, είναι θέμα φιλοσοφίας όσων δημιούργησαν τη φετινή ΑΕΚ. Και πάντως, είναι πολύ σύμφωνο καταρχάς με την ίδια την ομάδα ιστορικά. Το σημειώνουμε διότι και αυτό κάποια στιγμή είχε χαθεί από την Ενωση.

Κατά δεύτερο, είναι πολύ σύμφωνο με τη σύγχρονη ποδοσφαιρική εποχή. Η οποία ζητάει ομάδες που σκοράρουν με πολλούς παίκτες και όχι με 3-4. Το δεύτερο δίνει ρεκόρ, το πρώτο δίνει επιτυχίες στο σύλλογο και ασφαλώς είναι προτιμότερο. Η ΑΕΚ θα χρειαστεί όχι αυτό που λέμε συνήθως "εύκολο γκολ". Φάνηκε ότι αυτό λίγο πολύ θα το έχει. Θα χρειαστεί περισσότερο το "δύσκολο γκολ". Και για αυτό, έχει πολλούς παίκτες που θα μπορέσουν να της το προσφέρουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x